U utorak, 20. rujna u hotelu Frankopan i Pučkom otvorenom učilištu u Ogulinu održana je početna konferencija projekta.

Na konferenciji su bili predstavnici Hrvatskih šuma, predstavnici MUP-a, Ravnateljstva civilne zaštite, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova europske unije, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost,  Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskog šumarskog instituta.

Početnu konferenciju  otvorio je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić koji je u svom uvodnom govoru naglasio važnost razminiranja šumskih površina za stanovnike ogulinskog kraja ali i važnost povratka šuma u sustav gospodarenja čime će se omogućiti bolja zaštita šuma i šumskog zemljišta u području pod ekološkom mrežom Natura 2000.

– Naš cilj je što učinkovitije upravljati šumskim površinama. Hrvatske šume trenutno rade na realizaciji projekata financiranih iz EU fondova u ukupnoj vrijednosti od 1,5 milijardi kuna, – naglasio je predsjednik Jakupčić zahvalivši se svima koji su neumorno radili na realizaciji ovog projekta.

Skupu se obratila i županica Karlovačke županije, Martina Furdek – Hajdin i naglasila važnost razminiranja za ovo područje:

Jer, tamo gdje su mine – nema gospodarstva, nema turizma, nema ni života. Ne možemo očekivati da će ljudi živjeti ili se doseljavati tamo gdje postoji opasnost od mina.

Ravnatelj ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut istaknuo je kako je na početku procesa razminiranja u Hrvatskoj bilo gotovo 13 tisuća kvadratnih kilometara minski sumnjivog područja dok je danas ta brojka svedena na 180 km². Očekuje se kako će cjelokupni proces završiti negdje krajem 2025. ili početkom 2026. godine.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg istaknuo da iako šume nisu u njihovom portfelju, klimatske promjene jesu, a upravo šume igraju vodeću ulogu u ublažavanju posljedica uzrokovanih klimatskim promjenama.

Nakon govora visokih uzvanika projekt je prigodnom prezentacijom predstavio Tomislav Lipošćak, voditelj projekta. Slijedila je prezentacija o poslovima razminiranja Nevena Karasa, koordinatora za poslove razminiranja civilne zaštite MUP-a. Konferenciju je zaključio kolega Goran Gregurović, voditelj odjela za EU fondove i programe u šumarstvu iz Ministarstva poljoprivrede s temom Perspektiva razvoja šumarstva unutar EU fonda za ruralni razvoj.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CroatianEnglish
Skip to content