Na području Općine Tounj, u ponedjeljak, 4. travnja 2022. godine, prigodnom konferencijom za medije, na radilištu na poslovima razminiranja kod mjesta Tržić Tounjski, obilježen je Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina.

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina u svijetu i u Republici Hrvatskoj obilježava se 4. travnja. Na radilištu, po projektu Razminiranje i zaštita šuma na kršu u Natura 2000 područjima u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije “KARLOVAC KARST”, okupili su se predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, predvođeni ravnateljem Damirom Trutom, županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, predstavnici Hrvatskih šuma s voditeljem projekta “KARLOVAC KARST” Tomislavom Lipošćakom, načelnik Općine Tounj Ivica Sopek te njihovi suradnici, kako bi javnost upozorili na još uvijek prijeteću opasnost od mina na pojedinim područjima Karlovačke županije i Republike Hrvatske.

Završetkom projekta – Općina Tounj bez mina

O projektu razminiranja na kojem je održana konferencija govorio je Nikša Bogdanić, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje. Spomenuo je da je na ovom projektu u Tržiću Tounjskom u tijeku razminiranja pronađena 81 protupješačka mina iz čega je vidljivo kolika je opasnost vrebala od mina na ovom području. Završetkom projekta prostor općine Tounj bit će u potpunosti očišćen od mina.

Nikša Bogdanić, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje

Najveći financijski iznos kojeg je RH ikada povukla za poslove razminiranja

Tomislav Lipošćak je, kao voditelj projekta ispred Hrvatskih šuma, upoznao medije s projektom “KARLOVAC KARST”: „Radi se o projektu kojim će se na području općina Tounj, Josipdol i Plaški očistiti šumski prostori u površini od 17,1 kvadratni kilometar te će Hrvatske šume konačno dobiti mogućnost gospodarenja i zaštite ovog šumskog prostora. Sredstva za razminiranje ovog projekta iznose 187 milijuna kuna i glavnina sredstava dolazi iz EU fondova. Radi se o najvećem financijskom iznosu kojeg je Republika Hrvatska ikada povukla za poslove razminiranja. Uz razminiranje, projekt obuhvaća i biološku obnovu šuma te rekonstrukciju protupožarne infrastrukture, za što je također osiguran EU novac. Ukupna vrijednost projekta KARLOVAC KARST iznosi 240 milijuna kuna.“

Tomislav Lipošćak, voditelj projekta “Karlovac Karst”

Poticaj razvoju turizma i gospodarstva

Načelnik Općine Tounj Ivica Sopek, koji je kao hrvatski vojnik u Domovinskom ratu i sam stradao od mine na ovom području, zahvalio je svima na suradnji i odrađenim poslovima razminiranja na prostoru općine Tounj. Općina Tounj će ovim projektom konačno biti u potpunosti očišćena od mina. Bit će to poticaj daljnjem razvoju turizma i gospodarskih aktivnosti na području Tounja, što stoji i u planovima razvoja Općine.

Ivica Sopek, načelnik Općine Tounj

Karlovačka županija konstantno ulaže i vlastita sredstva za razminiranje

O minskoj situaciji u Karlovačkoj županiji, značaju razminiranja i mogućnostima daljnjeg razvoja krajeva koji su imali minski problem u Karlovačkoj županiji govorila je županica Martina Furdek Hajdin: „Karlovačka županija je značajna sredstva i sama uložila u razminiranje. Ukupno je uloženo preko 7,5 milijuna kuna vlastitih sredstava, na što su dodane i dobivene donacije stranih vlada i nevladinih udruga u visini od oko 10 milijuna kuna. Radili smo to s ciljem što bržeg rješavanja minskog problema, kako bi se, uz sigurnosnu komponentu, osigurao i gospodarski razvoj ovog prostora. Poslovi razminiranja na području Karlovačke županije do sada su stajali preko 430 milijuna kuna. Na prostoru naše županije još je 38 kvadratnih kilometara minski sumnjivog prostora, koji je u cijelosti obilježen tablama minske opasnosti, a radi se o 99,7% šumskih površina. To se područje odnosi a prostor općina Josipdol, Plaški, Saborsko, Rakovica i Cetingrad i radi se najviše o šumskom, planinskom području.“

Martina Furdek Hajdin, županica Karlovačke županije

Hrvatska slobodna od mina do kraja 2026. godine

Ravnatelj Civilne zaštite MUP-a RH dr.sc. Damir Trut govorio je o važnosti obilježavanja ovog datuma i svjesnosti ljudi o opasnostima od mina te upoznao nazočne s aktualnom minskom situacijom u Republici Hrvatskoj. Kako je rečeno, u razminiranje je na prostoru Republike Hrvatske do sada utrošeno više od 7 milijardi kuna. Plan je da Hrvatska bude u potpunosti očišćena od mina do kraja 2026. godine, za što je potrebno osigurati još 1,7 milijardi kuna. Hrvatska ima dovoljno kapaciteta, a sredstva će se osiguravati i iz EU fondova te državnog proračuna, kako bi se ovaj plan u potpunosti ostvario. Ravnatelj Trut na kraju je zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u ovom zahtjevnom, skupom i opasnom poslu.

dr.sc. Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite MUP-a RH

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju

4. travnja proglašen je Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju u prosincu 2005. godine na 60. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, temeljem Rezolucije o pomoći u protuminskom djelovanju te se od tada kontinuirano obilježava u Republici Hrvatskoj. To je učinjeno zbog humanitarnih i razvojnih problema koje uzrokuju mine i eksplozivni ostaci rata, što ima ozbiljne i dugoročne socijalne, ekonomske, ekološke i ostale posljedice za stanovništvo ugroženih zemalja. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CroatianEnglish
Skip to content