Krajem kolovoza 2021. godine započela je aktivnost razminiranja, realizacijom koje će 17,1 četvorni kilometar Karlovačke županije biti oslobođen od mina i minske opasnosti, a minski sumnjivo područje te županije smanjit će se za gotovo 40%.

Iako su poslovi na projektu započeli kasnije no što su planirani, povoljne vremenske prilike i zaposlenost gotovo svih kapaciteta sustava protuminskog djelovanja doprinijeli su ubrzanoj dinamici i realizaciji od gotovo 90% poslova, zaključno s krajem prethodne godine.

Ukupna ugovorena vrijednost poslova razminiranja prema 20 idejnih planova iznosi 187.764.66,20 kuna.

Na području od 1490 ha na kojem su dovršeni poslovi razminiranja pronađeno je 707 komada eksplozivnih ostataka rata, od čega  654 protupješačke mine,  2 protutenkovske mine te 41 komad različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Osim za aktivnosti razminiranja, Ministarstvo unutarnjih poslova, kao partner na projektu,  osiguralo je i sredstva za pripremne aktivnosti, IT opremu, tri terenska vozila, upravljanje projektom te osiguranje vidljivosti projekta, što je dodatnih  1,3 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava.

Dovršetak aktivnosti razminiranja, omogućit će provođenje aktivnosti obnove šumske protupožarne infrastrukture te obnove šuma i šumskog zemljišta.                     

 Foto: MUP RH

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CroatianEnglish
Skip to content